ТОРЖЕСТВЕНИ ДОЧЕК МОШТИЈУ СВ. КНЕЗА ЛАЗАРА У МАНАСТИРУ ГОРЊАК

ТОРЖЕСТВЕНИ ДОЧЕК МОШТИЈУ СВ. КНЕЗА ЛАЗАРА У МАНАСТИРУ ГОРЊАК
У свом шестовековном постојању манастир Горњак доживео је један од најважнијих тренутака у суботу 05. новембра 2022. године. Са благословом епископа пожаревачко-браничевког Г. Игнатија део моштију Св. кнеза Лазара донет је на трајно чување у његову прву задужбину.
Св. мошти је са благословом епископа донео игуман тумански архимандрит Димитрије, а у свечаној литији дочекали су их игуман горњачки високодостојни протосинђел Г. Петар изабрани епископ топлички са својом братијом и сестрама, многобројно свештенство и монаштво и српски народ из многих крајева. Милозвучна звона поздравила су Св. Кнеза који походи и својим светим моштима трајно бива присутан у својој првој задужбини.
У дугом крсном ходу св. мошти су праћене појањем тропара унете у древни манастирски храм Св. Ваведења. Св. Литургијом началствовао је високодостојни протосинђел Г. Петар уз саслужење сабраног свештенства. Значај овога дана и ове светиње најдивније описују речи старе богомољачке песме "Ка горњачкој тој клисури са свих страна народ жури, народ жури из далека, да у њојзи нађу лека. Бесомучни, слепи, хроми, које ђаво страшно ломи, ту налазе себи лека Горњак Божја апотека". У беседи о. Петар је рекао "Устани Лазаре и васкрсни у душама нашим".
Сада поново сабрани на земљи светим моштима и на небесима у сабору светих, Преподобни оче Григорије и великомучениче кнеже Лазаре не престајте молити Бога за нас!