Дете проговорило благословом Туманских Светитеља ( 2.03.2022) 

Дете проговорило благословом Туманских Светитеља ( 2.03.2022) 

Наша ћерка са две године је све разумела, али није изговарала друге речи осим мама и тата. Водили смо је код доктора који су установили да је физички здрава, али да постоји развојни поремећај говора и да много касни у том развоју. Наша безуспешна борба да нам Јована проговори трајала је још око годину дана и тада смо чули за велику светињу манастир  Тумане. Први долазак нам је био у децембру месецу. Присуствовали смо молитви, али нисмо упалили свећу током молитве и некако журили...све нас је терало да што пре одемо. На Бадње вече сањам  да сам у Туману и да ми неки мушки глас говори да морам опет доћи, упалити свећу и да ће ми дете проговорити. Отишла сам код свог свештеника и испричала му сан. Саслушавши ме рече: '' Уради како си сањала, оди и упали свећу''.

Убрзо  крећемо за манастир и палим свећу током молитве. На нашу радост после тога ћерка је почела је да изговара много више речи. Помазивала сам је уљем из манастира и она је била све кумуникативнија. Уколико бих некада престала да је помазујем тада би заћутала. Схвативши то, више нисам прескакала ни један дан, а да је не помажем уљем из кандила туманских Светитеља. Јована је постепено почела да прича, чак и да саставља реченице.

Након пар месеци баш нагло се видео огроман помак у њеном говору. У недељу 27.02, са нашом Јованом били смо у Туману. Она је била пресрећна, зрачила је од среће, просто речима не могу да опишем срећу која се огледала на њеном лицу.

Сада нас сваким даном изненади неком новом речју и реченицом. Бескрајно смо захвални Светом Зосиму и Јакову и од срца желимо да свима помогну као што су и нама. 

Марко и Дијана Ђермановић из Лесковца