ПРАЗНИК ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ТУМАНУ

ПРАЗНИК ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ТУМАНУ

На Малу Госпојину 21.09.2021. у манастиру Туману свечано је прослављен празник чудотворне иконе "Курскаја Туманска". Након прелепог празничног бденија, славље је крунисано Св. Литургијом коју су служили братство манастира и гости свештенослужитељи из више епархија СПЦ. Архимандрит Димитрије поздравио је све присутне говорећи о значају Пресвете Богородице за наше спасење. Нагласио је и да је љубав Богородичина на реалан начин пројављена кроз многе њене свете иконе, као што је то и овде у Туману. "Данас су са вером дошли многи да се најпре сједине са Господом у чаши живота, али и да измоле Мајку Божију да их заступа. Са посебном љубављу поздрављамо супружнике који су дошли да се помоле за благослов порода и са вером им поручујемо Пресвета Богородица Вас неће оставити, чуће и услишиће Ваше молитве. Након заамвоне молитве благословљени су колач и кољиво, а након тога је одслужен молебан пред чудотворном иконом. Уследило је празнично послужење. Посебне емоције и радост на лицима били су очигледни за време служења молебана Богородици. 

Читав дан је протекао у радости и благодарењу Господу и Његовој Светој Мајци.

Манастир Тумане код Голупца чувен је по многобројним сведочењима исцељења. Годишње ову српску светињу посети више стотина хиљада људи широм света. Разлог доласка је поклоњење моштима светих Зосима и Јакова. Малобројни знају да се у овом манастиру чува и древна руска светиња чудотворна икона Пресвете Богородице "Курскаја Туманска". Ову три века стару реликвију донели су руски монаси емигранти 1918. године у Миљков Манастир код Свилајнца. Са благословом и жељом Св. Јована Шангајског пренета је 1936. године у манастир Тумане, где се до данас налази. 

Чудом спашена из Тумана

Ова икона прославена је од Бога многим знамењима. Посебно је остало упамћено то да је крадена 60. година 20. века. Крадљивци су је понели на запад. Негде иза Загреба вагон се под неразјашњеним околностима запалио, један од војника се угушио у диму. Други је био сведок невероватног догађаја. Икону је обухватио пламен, горела је а није сагоревала. Уплашен истргао је из вагона и вратио у манастир, испичавши монахињама шта се збило. По повратку из Тумана стена га је однела у Дунав. 


Жива рука Богородице


Деведесетих година у време грађанског рата рука на икони Богородице, као жива мењала је свој положај. То се обично догађало у време Св. Литургије. Сведоци су били монахиње, свештеници и народ. Рука којом придржава младенца Христа, на икони је мењала положај, спуштајући се испод металног окова, да би се после извесног времена враћала на место. Ова појава је тумачена као знамење Богородичиног заузимања за народ који невино страда.


Даривање порода


Оно због чега народ много поштује ову чудотворну икону јесу многобројна сведочења о чуду даривања порода после прочитаних молитава пред њом. Брачни парови без деце долазе у светињу, ту им се чита молитва, бивају помазани уљем из кандила које неугасиво гори код иконе. Многобројна су искуства од којих делимо једно. 


У браку смо од 2005. године, пишу нам Бранко и Николина Србуловић из Кладова. Прве три године нисмо могли да имамо децу, а након прегледа доктор је супрузи саопштио да уколико не остане у другом стању до своје 30. године вероватно никада неће моћи да има децу. Тада је имала 27. година.

Почетком маја месеца 2008. године супруга је као професор Верске наставе организовала једнодневну екскурзију за ученике средње школе. У плану је био обилазак седам манастира, међу њима први је био манастир Тумане о којем смо  у том тренутку веома мало знали. У манастиру нас је дочекала мати игуманија Серафима, обзиром да је Тумане тада био женски манастир. Приликом обиласка манастира и поклоњења моштима Св. Зосима мати игуманија се обратила супрузи рекавши јој да се у конаку налази капела са чудотворном иконом Мајке Божије која помаже бездететним паровима. Отишли смо до иконе и клечећи заједно се чистог срца и са пуно вере помолили за пород од Господа. Манастир смо напустили испуњени надом.

08. августа 2008. године супруга је сазнала да је у благословеном стању.

10. априла 2009. године родила нам се девојчица Христина, затим синови Павле и Петар.


Омиљена икона старца Тадеја Витовничког


Мало се зна да је чувени старац Тадеј Витовнички један део свога живота провео у манастиру Туману. Осим што је остао упамћен као велики духовник и молитвеник, старе монахиње и верни народ сведоче да је увек говорио да је туманска икона Богородице једна од највећих светиња у Србији и да онима који се пред њом моле искрене молбе увек буду услишене. И сам старац се неретко по читаву ноћ молио пред овом великом светињом за спас и духовну обнову народа. Празник ове иконе слави се на Малу Госпојину 21. септембра сваке године, а сваке недеље и празника читају се молитве за бездетне супружнике.