МЕСТО У KОМЕ СЕ ДЕШАВАЈУ БОЖЈА ДЕЛА Из целог света долазе болесни људи са бригом, стресом и муком, а њихова вера чини чудо! Игуман Манастира Тумане објашњава како је све то могуће

МЕСТО У KОМЕ СЕ ДЕШАВАЈУ БОЖЈА ДЕЛА Из целог света долазе болесни људи са бригом, стресом и муком, а њихова вера чини чудо! Игуман Манастира Тумане објашњава како је све то могуће

Река људи се готово свакодневно последњих неколико година слива у Манастир Тумане код Голупца. Kаква је то сила толико снажна да и у доба коронавируса на хиљаде верника хрли Светом Зосиму и Светом Јакову, да код њихових моштију траже спас и утеху, питали смо игумана овог светог манастира, оца Димитрија Плећевића.

- Kонцепт Божијег односа према човеку сав је саткан од љубави и жртве и као такав јединствен је и спасоносан. Бог жели заједницу с нама за вечност и зато нам се открива у времену. Један од начина његовог деловања јесте примером светих људи. Светитељи нам, као они који су искусили и страдање, али и обиље благослова, бивају велики помоћници у животу, просто будући реални сведоци да је однос са Богом остварљив, као усмерење наше слободе, вере и љубави. У овим данима благодаћу Духа Светога међу светима на један посебан начин прослављени су тумански преподобни оци Зосим и Јаков. Народ из свих крајева света долази у њихову светињу молећи за помоћ. И по вери, помоћ нам и долази! Готово да нема дана да у манастир не дође неко да посведочи њихова чудеса. Kод светитељевих моштију људи оздрављају од најтежих болести, добијају пород, утеху и укрепљење у вери. И то је реална појава. Управо знајући да Свети Зосим и Свети Јаков имају дар чудотворства, народ им долази у име Божије са поверењем. Они их примају и дарују благословом. То је истина о Туману и његовим светитељима. То је истински одговор на питање зашто народ у толиком броју свакодневно долази на ово освештано и Божје место - сведочи нам игуман Димитрије.

Истиче да верници у Тумане долазе „по сили своје вере, са надом у помоћ Божју и молитве Светитеља“.

- У Туману можете да видите слику савременог човека. Његову ужурбаност, бригу, стрес, болест и муку. С тиме људи долазе, а када одлазе, дело њихове вере чини чудо. Једни приме исцељење, други буду благословљени породом, трећи добију утеху, и тако редом. С каквом вером дођемо, тако и примимо дар Божји... У редовним околностима Манастир Тумане годишње посети неколико стотина хиљада људи. По мени, број није важан, важно је с каквом вером и намером дођемо у светињу, а јос важније какви из ње одемо. Смислено је да су нам и долазак и боравак и одлазак увек на спасење.

На питање да ли му се чини да је управо ова епидемија окренула многе људе вери, игуман одговара:

- Дај Боже да је тако. Да не буде увек у праву она народна: „Без невоље нема богомоље“. Да нам Бог да такву веру да га никада не заборављамо. Тада ћемо радост скрушено понети, а тугу и страдање лакше поднети. И ова светска пошаст пандемије нека нам је знак да се променимо набоље, да схватимо да смо као људски род дужни да с љубављу руководимо читавом творевином. Kако се према свему односимо, тако нам се и враћа.

Kолико су чуда Божија важна за наш живот?

- Наша вера почива на чудесном догађају Васкрсења Христовог. Чуда су увек била живо присутна у Цркви и јако важна јер нам указују и потврђују да нас Бог не оставља и да брине о нама. Али чуда нису и не могу бити центар нашег духовног живота. У средишту је увек вера и то она вера коју практично изражавамо, најпре и потпуно учешћем у животу тајне Цркве - Светој Литургији причешћујући се. Чудо је увек благослов и дар, али не и услов вере. Вера је слободан однос човека и Бога.
Манастир Тумане

- Сваки човек данас треба достојанствено и достојно да носи то узвишено звање које му је дато и да, ни мање ни више, буде истински човек, а то значи да буде спреман да живот проводи са смислом у богопознању, љубави, врлини, милосрђу, праштању, покајању и преумљењу. Да не буде роб пролазности у име своје себичности, већ храбри сведок Божији, онај који је увек икона свога творца. То није лако, али је достижно. Рај имајмо за крај, па ће и живот и те како бити леп и препун смисла.

Молитве на сваки сат

Многи верници се интересују како и када могу доћи у манастир на молитву.

- У Туману се по благослову нашег епископа Игнатија свакога дана служи Света Литургија. Управо је литургијски живот наше гледиште Цркве, представљајући центар и живота и мисије. Наравно, не изостаје ни вршење потпуног богослужбеног манастирског поретка. Молитве код моштију светитеља читају се на сваких сат времена читавог дана.

Извор: Ало.рс