У попразничним данима Св. Преображења, 21. августа прослављен је празник Св. Зосима Туманског Чудотворца и по први пут Св. Јакова Новог Туманског.

Хиљаде људи из читавог региона и шире, слило се по кишовитом дану у туманску клисуру, да прими благослов од моштију светих чудотвораца. Током читаве ноћи реке народа су стизале испуњавајући и најмањи слободни простор у околини светиње.

Св. Литургију служили су Високопреосвештени Митрополит Г. Амфилохије и Преосвештени Епископ домаћин Г. Игнатије, уз салужење преко педесет свештенослужитеља из готово свих епархија наше помесне цркве.

Позивајући верне да приступе Св. Тајнама, као круни овога торжественог сабрања, у својој беседи Високопреосвештени Митрополит Г. Амфилохије нагласио је да је велики благослов да један народ дарује светитеље и да својим светим и нетљеним моштима Св. Зосим и Јаков сијају цркви Божијој, попут Св. Василија Острошког, Петра Цетињског и Мардарија Либертвилског.

Сестре монахиње из многих манастира улепшале су сабрање својим појањем.

Након Св. архијерејске литургије, хор из храма Св. Благовести из Младеновца појао је у славу Божију и туманских светих.

За све присутне уприличена је трпеза љубави и послужење.

Верни народ се до касно у ноћ поклањао моштима Св. Зосима и Јакова, Чудотворној икони “Курске” Мајке Божије и моштима Св. Нектарија Егинског.

Братство ман. Тумана