Манастир Тумане годишње посети милион људи, игуман Димитрије открива шта привлачи вернике

Манастир Тумане налази се 120 километара од Београда и девет од Голупца, у подножју голубачких планина, окружен шумом на левој обали Туманске реке, што овој светињи даје посебну лепоту. Архимандрит, игуман манастира Тумане, Димитрије Плећевић објашњава зашто је то један од најпосећенијих манастира на простору Србије.

Први сачувани записи о манастиру Тумане потичу из 16. века, а основан је у време пре Косовског боја, као и многе задужбине Моравске Србије.

"Последњих година је у многоме обновљена та светиња и захваљујући благодатном дару туманских светитеља, Светога Зосима и Светога Јакова, који су прослављени чудотворци широм читавог света. Манастир Тумане је и ходочасничко место, једно од највећих у православној цркви. Верни народ долазећи са љубављу код тих светитеља, тражи исцељења за своје болести, утеху, благослов и просто, сусрет са Богом", наглашава архимандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане.

Када се спомене манастир Тумане, прва асоцијација јесу чудесна исцељења о којима многи људи сведоче. Како наводи игуман, за њих је то већ постала свакодневица, јер готово да нема дана да се у манастиру не појави неко са неким од сведочења која су изузетно дирљива.

Готово милион људи посети манастир током једне године и то не само из Србије, већ из свих крајева света. Тренутно се приводи крају изградња конака за смештај ходочасника и посетилаца. Конак ће моћи да прими 120 гостију, а у његовом склопу ће се налазити и библиотека са преко 50.000 наслова и имаће две сале у којима ће се одржавати предавања.

"Поред цркве и конака за манастирско братство и малог конака за госте, имамо развијену економију. Ту је гостопримница, мали зоо врт. Имамо и пчеле, рибњаке, краве... Један километар од манастира је и испосница Светог Зосима која је прави духовни бисер и део амбијенталне целине која омогућава да човек проведе, поред самог сусрета са манастиром и светињом, један прелеп читав дан у природи", додаје игуман.

Манастир сваке године обележава саборе на којима присуствује много верника. Међу најзначајнијим догађајима свакако је пресвлачење моштију Светитеља, Светога Зосима, што ће се ове године обавити 5. јуна.

"Руски монаси који су боравили у манастиру Тумане између два рата су имали обичај да за празник Светог Зосима у литији носе његове мошти до испоснице. С обзиром на то да је сада манастир много посећен, ми смо пребацили тај догађај и духовну свечаност на недељу по Спасовдану, што је ове године 5. јун. Тада се мошти после свете литургије износе из кивота, пресвлаче у ново одијаније, а делићи старе одежде светитеља се поделе присутном верном народу на благослов. Потом, ношен на рукама свештеника и верног народа, Свети Зосим походи своју испосницу у којој је живео и подвизавао се", објашњава игуман.

Мошти остају у испосници читавог дана уз читање молитви. Како наводи архимандрит, овом догађају сваке године присуствује од 30 до 40 хиљада људи, а овај дирљиви догађај и духовно сабрање подсећа на оно из Острога.

"Види се да је наш народ гладан и жедан духовности и та туманска сабрања управо бивају слика тога", сматра аримандрит Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане.

После овог догађаја следи и манастирска слава, Сабор Светог арханђела Гаврила, 26. јула. Празник туманских светитеља, Светог Зосима и Светог Јакова је 21. августа.