НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА ТУМАНСКИХ ХОДОЧАСНИКА

НАЈЧЕШЋА ПИТАЊА ТУМАНСКИХ ХОДОЧАСНИКА

1. Шта треба понети у Манастир Туман?
У МАНАСТИР ПРЕ СВЕГА ТРЕБА ПОНЕТИ ИСКРЕНУ ВЕРУ И НАДУ У ПОМОЋ БОЖИЈУ. ДОЛАЗАК У СВЕТИЊУ ТРЕБА ДА БУДЕ НА РАДОСТ И ДУХОВНУ КОРИСТ ВЕРУЈУЋЕГ ЧОВЕКА. МАНАСТИРИ НИСУ МЕСТА НА КОЈИМА СЕ МАГИЈСКИ И ЧАРОБНИМ ШТАПУЋЕМ РЕШАВА БИЛО КАКАВ ПРОБЛЕМ. ЧУДО ЈЕ ДАР БОЖИЈИ И ДАЈЕ СЕ ЧОВЕКУ ПРЕМА ЊЕГОВОЈ ВЕРИ И КОРИСТИ ЗА ЊЕГОВО СПАСЕЊЕ.
ЉУДИ ЖЕЛЕЋИ ДА ДАЈУ ДОПРИНОС СВЕТИЊИ МАНАСТИРУ ПРИЛАЖУ УЉЕ, ШЕЋЕР, КАФУ, ПЕШКИРЕ, ВИНО И ДР, ШТО НАРАВНО НИЈЕ ОБАВЕЗНО.

2. Да ли се треба постом припремити за долазак у манастир?
ПОСТ ЈЕ ДЕЛАТАН И ПРАКТИЧАН ПОДВИГ ПРАВОСЛАВНИХ ХРИШЋАНА. У СТАРИНИ СУ СЕ ЉУДИ ПОСТОМ ПРИПРЕМАЛИ НА ХОДОЋАШЋА ЈЕР СУ ОНА БИЛА ЈЕДНОМ У ГОДИНИ ИЛИ ПАР ПУТА У ЖИВОТУ. НА ХОДОЧАШЋИМА СУ СЕ ПРИЧЕШЋИВАЛИ. ДОЛАЗАК У МАНАСТИР НИЈЕ УСЛОВЉЕН ПОСТОМ ОСИМ АКО СЕ НЕ ПРИПРЕМАМО ЗА ПРИЧЕШЋЕ. ТРЕБА ПОСТИТИ СРЕУ, ПЕТАК И СВЕ ПОСТОВЕ ЗАПОВЕЂЕНЕ ЦРКВОМ.

3. Да ли може да нам се чита посебна молитва?
У МАНАСТИРУ ТУМАНУ МОЛИТВЕ СЕ ЧИТАЈУ СВИМА ПРИСУТНИМА ЗА ЗДРАВЉЕ И БЛАГОСЛОВ БОЖИЈИ. ЈЕР СВАКО БОГОСЛУЖЕЊЕ У ХРАМУ ЈЕСТЕ ДЕЛО САБРАНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ. НА ТАЈ НАЧИН МОЛИТВЕ СВИХ БИВАЈУ ЈЕДНА МОЛИТВА КОЈОМ ИШТЕМО ПОМОЋ БОЖИЈУ. ВРЕМЕ КОЈЕ СТЕ У МАНАСТИРУ ПРОВЕДИТЕ МОЛЕЋИ СЕ И ДОК СТЕ У ХРАМУ И ДОК ЧЕКАТЕ РЕД И ДОК ПАЛИТЕ СВЕЋЕ. СВЕТИТЕЉИ ВАС У ИМЕ БОЖИЈЕ ЧУЈУ НА СВАКОМ МЕСТУ НА КОМЕ ИХ ПРИЗОВЕТЕ У ПОМОЋ.

4. Да ли молитва може да се чита телефоном?
НАШ НАРИД ЈЕ НАВИКАО НА ИНСТАНТ РЕШЕЊА, ДА КРОЗ ЖИВОТ ПРОЂЕ КАО У СЕРВИСУ. ОДМАХ И САДА. ТЕЛЕФОНОМ СЕ МОЛИТВЕ НЕ ЧИТАЈУ. НАЈБОЉЕ ЈЕ ДОЋИ ЛИЧНО И ПОТРУДИТИ СЕ. ТО ВИДЕ И СВЕТИТЕЉИ И БОГ. УКОЛИКО СЕ ТО НЕ МОЖЕ, САМО У ТИМ УСЛОВИМА ПУТЕМ ТЕЛЕФОНА МОГУ СЕ ОСТАВИТИ ИМЕНА ЗА ПОМИЊАЊЕ.

5. Да ли треба лично доћи?
ТО ЈЕ УВЕК ДОБРО И БЛАГОСЛОВЕНО. И КАДА ИДЕМО КОД ЛЕКАРА ИЛИ ГДЕ БИЛО ПО ПОМОЋ ИЛИ НЕКУ ПОТРЕБУ УВЕК СМО ЛИЧНО ПРИСУТНИ, ТАКО ТРЕБА И ПРЕД БОГА СТАТИ

6. Коме се читају молитве за пород?
БРАЧНИМ ПАРОВИМА КОЈИ НЕМАЈУ ПОРОД, А ВЕНЧАНИ СУ У ЦРКВИ.

7. Шта радити са освештаним уљем, водом и делићем одежде светитеља које носимо из манастира?
СА ВЕРОМ СЕ ПОМАЗИВАТИ И ПИТИ, УПОТРЕБЉАВАТИ КАО БЛАГОСЛОВ УЗ ХРАНУ. ДЕЛИЋ ОДЕЖДЕ НОСИТИ УЗ СЕБЕ НА БЛАГОСЛОВ

8. Да ли треба слика или део одеће болесника?
УКОЛИКО БОЛЕСНИК НЕ МОЖЕ ДОЋИ МОЖЕ СЕ ПОНЕТИ НЕКИ ДЕО ОДЕЋЕ И ПРИСЛОНИТИ НА МОШТИ И ОДНЕТИ МУ ДА СА ВЕРОМ НОСИ. СЛИКЕ НИСУ ПОТРЕБНЕ.

9. Да ли о. Димитрије искључиво може да нам чита?
НИЈЕ ВАЖНО КОЈИ СВЕШТЕНИК ЧИТА И НЕ ТРЕБА ТУ ПРАВИТИ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ОВОГ И ОНОГ. СВИ СВЕШТЕНИЦИ СУ БОЖИЈИ. А НАЈБОЉИ ЈЕ ОНАЈ КОЈЕГ НАМ ЈЕ У ДАТИМ ТРЕНУТКУ ПОСЛАО БОГ.

10. Колико кошта читање молитава?
МОЛИТВА НЕМА ЦЕНУ. СВАКО ПО ЖЕЉИ И ВОЉИ МОЖЕ ОСТАВИТИ ПРИЛОГ.

КОНТАКТИ МАНАСТИРА ТУМАНА

+381127675195

+381644529563 ( вајбер, воцап)

+381658516777 (вајбер, воцап)

manastirtumane2@gmail.com

За све информације везано за богослужења у манастиру, читање молитава, остављање имена за помињање