Градоначелник Радојичић уручио манастиру Тумане донацију од 1.000 књига за манастирску библиотеку

Градоначелник Радојичић уручио манастиру Тумане донацију од 1.000 књига за манастирску библиотеку

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић посетио је данас манастир Тумане и том приликом уручио донацију од близу 1.000 књига за библиотеку духовног центра овог манастира.

Он је истакао да се у склопу овог манастира гради библиотека великог културно-историјског значаја, те да ће зато ова донација бити важна за манастир Тумане, као и за све посетиоце из региона.

– До сада је прикупљено око 30.000 књига, а циљ је да се за библиотеку достигне број од 50.000 књига. Град Београд и ја као градоначелник покренули смо иницијативу и обезбедили око 1.000 наслова, које смо данас донели. Желимо да библиотека манастира Тумане допринесе духовности и образовању српског народа. На тај начин желимо да подстакнемо љубав према књизи и образовању, јер је то у временима у којима живимо неопходно – рекао је градоначелник Радојичић. 

Према његовим речима, у овој акцији учествује више различитих институција и издавачких предузећа.

– То су Музеј примењене уметности, Народни музеј, Службени гласник, Свет књиге, Историјски институт САНУ, Српска књижевна задруга, издавачка предузећа „Филип Вишњић”, „Чигоја”, а ту су и Музеј града Београда, Етнографски музеј, Музеј савремене уметности, Историјски музеј, Педагошки музеј и Музеј Југославије. Мислим да је веома важно да водимо рачуна о нашим манастирима. Волим да обилазим манастире, а међу омиљенима су ми Рујно и Дубрава. Град Београд ће помоћи манастирима у свакој ситуацији коју препознамо као значајну. Морамо свакодневно да мислимо о нашим духовним вредностима и да и на тај начин негујемо нашу историју и традицију. Чувајући праве вредности, чинимо свет и наше животе бољим – рекао је Радојичић. 

Игуман манастира Тумане, архимандрит Димитрије, изјавио је да је манастир место духовности и молитвеног обраћања богу, али и место које чува национални, просветни и културни идентитет људи.

– Тако је било вековима а манастир Тумане се и данас труди да сачува такве вредности. Тренутно се овде гради комплекс са смештајним капацитетима за ходочаснике, где ће моћи да се смести 120 људи, такође и један спрат на којем ће бити библиотека и сала за предавања. По завршетку радова, манастир Тумане ће моћи да буде домаћин теолошких, духовних, али и других скупова. Српски манастири су одувек били синоним за културу и просвету, као и за духовност наравно. Захваљујем градоначелнику Радојичићу и свима који су прихватили његову иницијативу да сакупимо додатних 20.000 књига за манастирску библиотеку – рекао је архимандрит Димитрије.