Чудотворна икона Мајке Божје "Курскаја"

Чудотворна икона Мајке Божије „Курскаја“ потиче из једног манастира из околине града Курска у Русији. Предање које је од руских монаха до данас остало присутно међу житељима манастира и народом, говори да је приликом немира током октобарске револуције један манастир у околини Курска до темеља спаљен. Монаси који су пошли ка Србији, у његовим рушевинама су пронашли нетакнуту икону Мајке Божије.Понели су је са собом и као велику светињу донели су је у Миљков Манастир где је боравила све до 1936. године.
Када је Миљковско братство премештено у манастир Тумане 1936. године, са собом су донели и чудотворну икону Богородице, сместивши је у капели Покрова Пресвете Богородице у новом тзв. „Руском конаку“.

Од тада до данас ова света икона прослављена је многим чудесима и небројеним исцељењима која су се пред њом збила. Од посебног је значаја споменути случај, када је 60 их година XX века она украдена, у намери да као реликвија и старина буде продата на западу. Вагон у који је била смештена се из непознатих разлога запалио и у њему је све изгорело, па чак и један од двојице људи, који су икону украли. Запрепашћен догађајем, други саучесник вратио је неоштећену икону у манастир. Касније је и сам завшио живот под мистериозним околностима. Други забелеђен случај, догодио се пред почетак и у току рата у Босни и Хрватској. тада је више пута од стране свештеника, монахиња и вернога народа било примећено, да је Мајка Божија померала руку на икони и спуштала је испод сребрног окова, а потом након извесног времена враћала на своје место.

Света икона чувана је у капели манастира Тумана све до 2010. Године, када је по благослову Епископа браничевског Г. др Игнатија, пренета у манастирску цркву и смештена у трон. Пред њон гори неугасиво кандило и народ јој са великим усрђем притиче, молећи благослов Богомајке.

Икона је урађена у руско-византијском стилу, припада типу владимирске иконе и предпоставља се да потиче са краја XVIII или почетком XIX века. Лик Богородице и Богомладенца изузетну су лепо осликана, као и оков необичне лепоте. На њој су до данас видна оштећења, настала током векова и услед многих прогона и ратних догађања.