Упокојио се у Господу митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Упокојио се у Господу митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Митрополит Амфилохије био је један од најугледнијих

архијереја читаве Православне Цркве

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да се јутрос, 30. октобра, у јутарњим часовима, након причешћа Божанским Тајнама, од посљедица изазваних вирусом корона, упокојио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Детаљи о времену и мјесту сахране ће бити објављени накнадно.

Митрополит Амфилохије рођен је у Барама Радовића на Божић 1938. Школовао се у Београду, Берну, Риму и Атини, а предавао теологију у Паризу, Беграду, Фочи и на Цетињу. На Богословском факултету у Београду је у два мандата вршио дужност декана.

За Епископа банатског хиротонисан је 1985, а у трон Митрополита црногорско-приморских устоличен 1990. године. Митрополит је обновио готово угашени црквени живот у Црној Гори. За вријеме његовог тридесетогодишњег пастирствовања дошло је до препорода монашког живота, обновљени су  многи историјски и основани бројни нови манастири. Обновљена је и древна Епископија будимљанско-никшићка, као и богословија Светог Петра Цетињског на Цетињу. Такође, изграђено је или обновљено преко 650 црквених здања, међу којима се као најзначајнији издвајају Саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Храм светог Јована Владимира у Бару. Рукоположио је или замонашио неколико стотина свештеника, монаха и монахиња.

Митрополит се преселио у Царство Небеско уочи празника једног од својих највећих претходника на трону Митрополије, светог Петра Цетињског.

Вјечан помен Митрополиту Амфилохију!

На слици: Митрополит Амфилохије, Владика Игнатије и братство манастира Тумана